2012. február 23., csütörtök

Iskolarádió 2

Ma voltunk a Bridge Learning Campusban.

8.15-re vártak minket, de mi elindultunk Samóval (ketten) jó korán, mert még sosem jártunk arra. Már majdnem ott voltunk, jó korán, mikor Balázsék hívtak, hogy nem indul a kocsijuk, úgyhogy uccu megfordultunk. Ők négyen jöttek, Peti, Misi, Gábor és Balázs, szóval fel kellett hajtanunk a csomagtartóban levő egyik ülést, amit Samu még nem csinált egyedül, én meg a nagy pocakommal nem szívesen hajolgatok erőlködve. De mivel a korán érkezésből potenciális késésre váltottunk, tisztáztuk, hogy van egy fél percünk, előre átbeszéltük, hogy hogyan kell (hátsó üléssort kétoldalt fogva ketten előrehúzzuk, csomagtartót átpakoljuk, és imádkozunk, hogy egyértelmű legyen, ami az szokott lenni, de egyikünk sem tudta felidézni, hogy hogyan is...)
Felhívtam a Balázst, hogy induljanak el gyalog, és olyan helyen várjanak, ahol meg tudok állni. Minden irtó flottul ment, hatan folytattuk az utat a suli felé, kis késésben. Végül várnunk kellett egy kicsit, mire megérkezett egy ciklámen tréninges határozott fellépésű szőke nő meg egy egérjellegű másik, és kérték, hogy kövessük őket. Az iskola egy modern épület, nekem (a bálnahelyzetem miatt) kissé erőltetett vágta volt lépcsőn föl, de megküzdöttem a feladattal. Bekerültünk egy iroda-szerű helyiségbe, ahol a rózsaszín szőke bemutatkozott és bemutatta a másikat is (nem emlékszem persze a nevükre). Elkezdte ecsetelni a szisztémát, amit már jól ismerünk a Harry Potterből: 4 ház van az iskolában, Szem, Gabóór és Mihal (így hívta Samut, Gábort és Misit) mind a Pero házba fognak járni (4 Bristoli hídról van elnevezve a 4 ház), és a színük az arany lesz, ha nagyobbak lesznek, majd arany nyakkendőjük lesz, de egyelőre fehér galléros póló és sötétkék kötött pulcsi az egyenruha, valamint fekete nadrág és fekete cipő ami nem tornacipő és nem vászon, hanem bőr vagy műbőr. A ház helyettes vezetője Miss Holland, akit ezen a ponton bemutatott szintén, őhozzá kell fordulni minden gondjukkal, de mindenki fog kapni egy idősebb diákot aki az első időben a segítségére lesz. Általánosságban a házas rendszerre jellemző, hogy a nagyokat ösztönzik, hogy a kisebbeknek segítsenek. Petiről még nem döntöttek, ő ebben a tanévben töltötte a 16-ot, és az eredményei alapján kerülne a következő iskolába, amit most ki kell találniuk, hogy hogyan oldjanak meg. Nem tudom, min gondolkoznak olyan nagyon, mert párhuzamosan azt is elmondta, hogy Bristolban van erre egy program, azaz azok a külföldi diákok, akik ebben az évben jönnek, egy speciális tanulócsoportba kerülnek. Összesen 5-6 gyerek egész Bristolból, ők különleges képzést kapnak. Felveszi őket egy busz a házuknál, és elviszi minden nap.
Nekünk amúgy nagyon nehéz lesz a közlekedés, mivel lett volna közelebbi suli, amit nem szerettünk volna, nem kapunk buszjegytámogatást (havi £50 a bérlet 15 éves korig). Autóval kb. 20 perc, gyalog több, mint egy óra, busszal 40 perc lenne. Bicikliút nincs végig, szóval még nem tudjuk, hogy hogyan lesz a sulibajárás nap mint nap.
A házaknál tartottam: pontokat gyűjtenek, ami jár a jó magaviseletért, szorgalomért, sportteljesítményért, rendezett egyenruháért, egyáltalán az iskolábajárásért is. Egyénileg is nézik a pontokat, 15 pontnál értesítik a szülőt a jó hírről, 80 pontnál £5 jutalom, aztán kirándulás (pl. most korcsolyázni viszik a gyerekeket) és van még egy £10 jutalomlehetőség. Tehát a maximum, amit el lehet érni, az a £15 plusz kirándulás. Viszont a kiközösítésért vagy más negatív cselekedetért van büntetés, bent kell maradni. Ezt nem értettük pontosan, de 15 perctől másfél óráig is terjedhet a tanítás utáni bentmaradás. Nem tudom, hogy ekkor mit kell vagy lehet csinálni. A legtöbb iskolában így van ez, ahol legalábbis megnéztük.
Kedden délután egy óra fakultatív program, amit nem lehet folyamatosan váltogatni, hanem egy nagyterminus (trimeszter) alatt egyfajtát kell csinálni. Választható többféle sport, művészet vagy technológia is, ahol például most egy repülőgépet szerelnek össze, és bele lehet majd ülni tényleg, repülni is fog.
Az iskola elég komolyan fel van szerelve, számítógépek, hangszerek, stúdió, drámaterem kisszínpaddal, nagyszínpad meg előadó is volt külön-külön, többféle sportpálya, olimpiai tornacsarnok.
Samó nagyon fel van villanyozva, várja a kezdést. Jövő szerdán megyünk be együtt először, akkor az egérfejű nő csinál egy felmérést matekból és angolból, másnap pedig már egyenruhában, Miss Holland fogja körbevezetni és bemutatni őket. Péntektől rendesen részt vesznek már az órákon.
Egy szerződést kell aláírnunk, illetve Samuval is íratnak egy szerződést, ami nagyon érdekes. Kedvenc részem, hogy az internetes jelszóval úgy bánok, mint a fogkefével, nem osztom meg a sajátomat és nem használom másét.

1 megjegyzés:

  1. Megnéztem a Pero's hidat, az egy gyalogoshíd a kikötőben.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pero%27s_Bridge

    Szuper ötlet ez a repülőépítés. A honlapon részletesen leírják, hogy 18 nyugdijas repülőmérnök jelentkezett a projekt megvalósítására.

    VálaszTörlés