2012. május 4., péntek

Oklevél

Artúr tegnap el volt szontyolodva, hogy van két gyerek, akik rugdossák, ha nem néz oda a tanár, és tegnap leöntötte az egyik vízzel, meg összefirkálta a rajzát, amihez a fiókját direkt kinyitotta, szóval ez már elég nagy bunkóság. Egyre több és egyre rosszabbul esik. Volt min keseregnie.
Felajánlottuk, hogy beszélünk a tanárral, mert a probléma leginkább az volt, hogy nem tudta elmondani a suliban, hogy bántják. Reggel Ádámmal bementünk, és elmondtuk Mr. Owennek a dolgot. Máskor is volt ilyen, hogy Artinak így segítettünk, ha aznap nem értett valamit. A tanár marhára megköszönte, és külön kérte, hogy máskor is szóljunk, ha Artúr valamit nem tud elmondani és fontos neki. Artúr elégedett volt, hogy most már jobban védve lesz. A tanár meg érzékelte, hogy emelni kell az iskola népszerűségét Arti szemében, ezért a legkisebb fiunk 3 matricával jött haza, meg egy igazgatói oklevéllel, fülig ért a szája:

Azt hiszem a porosz iskolarendszerben attól kellett volna, hogy felviduljon, hogy a többieket jól megbüntetik. Nem?

Samu tanárjával e-mailen vettem fel a kapcsolatot, mert nehézségei vannak a szakszavakkal (múltkor pl. a hősugárzás és a hővezetés közötti különbségről kellett írnia, angolul) és kértem, hogy a jövő heti tananyag vázlatát szeretnénk megkérni, vagy legalább a fő szavakat, amikről szó lesz, hogy jobban be tudjon kapcsolódni az órai munkába. Ő is nagyon megköszönte, hogy kap visszajelzést, külön írta, hogy neki nagyon jó, ha írok neki, és máskor is jelezzek, hogy mi van. Azóta kétszer hívtak a suliból, egyszer, hogy akkor az emailcímemet megadhatják-e a szaktanároknak, mert akkor e-mailben küldenék nekem az óravázlatot illetve hogy az angoltanárja, aki direkt a külföldi gyerekekkel foglalkozik, alkalmanként be fog vele ülni az órákra, hogy segítsen és hogy folyamatosan felmérje a helyzetet hiszen az angoltanulás legfontosabb aspektusa az, hogy az iskolában eredményeket tudjon elérni.

Nagyon nehéz az idegen környezetben nekik, de hősiesen helytállnak, és jól lehet együttműködni a tanárokkal.

Leónak a legkönnyebb, őt már hallottuk angolul is megszólalni. 

Bár Artúr is, mikor mondtam, hogy befizettem 5 akalom meleg ebédre, úgyhogy ha nem akar szendvicset vinni, akkor ehet meleg kaját (itt reggel 9kor kell csak eldönteni, mindig megkérdezik, hogy hozott-e szendvicset vagy menzát rendeljenek neki aznapra a kreditjéből - nincs olyan, hogy hiányzás miatt elúszik a kajapénz, illetve tudjuk a menüt és reggel kitalálja, hogy azt kéri-e vagy szendvicset inkább) szóval azt mondta, hogy akkor legközelebb reggel mikor kérdezik, hogy szendvicset fog-e enni, azt fogja válaszolni, hogy "No thank you, hot meal please"

Csak néztünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése